Tromsø var en travel liten handelsby på 1820-tallet. Den senere amtmann Gustav Peter Blom registrerte følgende i Bemærkninger paa en reise i Nordlandene og igjennem Lapland til Stockholm i Aaret 1827:
«I juli måned 1827 kom jeg første gang til Tromsø, og ble gledelig overrasket over å finne i dens havn 19 fartøyer, hvoriblant 2 engelske brigger, 2 store bremerhukkerter, 4 mindre tyske fartøyer og 9 russiske lodjer, foruten innenlandske jekter og tendringer, der gav stedet et liv som man ofte forgjeves søker i de langt større sønnenfjeldske steder».
Handelen tok ordentlig fart i byen, og man kunne i 1840 telle 33 kjøpmenn og fem skipperborgere i byen.
Ti menn fra byens partsredere og kjøpmenn møttes i 1848 og stiftet Tromsø Skibsværfts Interessentskab – grunnlaget for det vi nå kjenner som Vervet bydel.
2017 ble et merkeår for den tradisjonsrike verftstomta nord i Tromsø sentrum. Dette var året driften ble flyttet ut av sentrum. De neste årene begynte Vervet – Tromsøs mest moderne bydel – å vokse fram.
9. juni 2017 var området ved den gamle Platehallen til Tromsø Skipsverft fylt med strålende sol og glade mennesker så langt øyet kunne se. Denne dagen, kalt "Rivefesten", markerte slutten på det som har vært og starten på det som skal bli. Verftstomta skulle forvandles fra verft til ny bydel.
Det samme året ga Fylkesmannen i Troms grønt lys til å fylle steinmasser i sjøen ved Nordjeteen. Alt i alt var det snakk om 110 000 kubikkmeter sprengstein. I 2019 ble grunnarbeidet satt i gang og Vervet begynte å skapes.
Det var en stor jobb som ventet i Nordbyen. Blant annet skulle omtrentlig 35 000 tonn forurenset grunn graves opp og flyttes bort med båt, 110 000 kubikkmeter sprengstein fylles i sjøen ved nordsjeteen, og ny molo bygges.
Vervet tok stadig mer form, og flere milepæler har blitt markert siden da.
I 2019 fikk Vervet blant annet sine offisielle gatenavn. De to gatene skal hete Gjøastredet og Nordøstpassasjen, oppkalt etter Tromsøs stolte polarhistorie.
Vervet skal huse 1000 mennesker i 440 nye boliger og de første kan flytte inn allerede i 2022.
Rasmus (20) er en av de yngre kjøperne som skal slå seg ned på Vervet. Det sentrumsnære livet frister. Her kan den yngre generasjonen samle venner, nyte utsikten og friluft på dagtid, og danse natten inn i "Tromsøs Aker Brygge".
Med nærhet til alt fra lokale ølbryggerier til universitetet, og en barnehage i bakgården, er det en attraktiv beliggenhet i Nordbyen.
Blant de 440 nye boligene skal den yngre garden av Tromsøværinger skape ny historie på det gamle skipsverftet.
Tromsø er på vei mot å bli en arktisk metropol, og vi blir stadig mer internasjonale.
Etter ett år med forhandlinger ble det 26. november 2019 offentliggjort at hotellkjeden Marriott International etablerer seg på Vervet. Marriott er verdens største hotellkjede med et lojalitetsprogram som favner 140 millioner medlemmer over hele verden.
Til Vervet kommer et hotell med 300 rom og Nord-Norges største konferansesal. Det har hele tiden vært en ambisjon at hotellet, som bydelen for øvrig, skal tilføre noe nytt til Tromsø. Med dette skapes en bydel som også står seg over tid.
Fremtidens bydel.
Det har alltid vært et ønske og mål om å bevare industrihistorien i området. I det gamle maskinverkstedet på Verftstomta er det lagt til rette for at Tromsøs råeste kafé og restaurant kunne åpne dørene når nye Vervet bydel står klart.
Helt siden 1911 har maskinverkstedet fungert som smie- og maskinverksted, hvor praktisk talt alt som finnes i motorrommet til et skip har blitt tilpasset, reparert og overhalt.
I 2020 åpnet daglig leder Yvonn Steffensen og kjøkkenteamet Maskinverkstedet som første restaurant og kulturplass på Vervet. Det har fått grønn drakt, lik slik det originalt ble bygget, og innsiden har bevart gamle elementer og sjelen i bygget. Interiørdesignet har holdt fokus på industrihistorie og klassiske detaljer fra den gamle maskinhallen.
Vervet skal bli flerfunksjonelt nabolag der de som vil kan dele bil, sykkel, båt og kajakk. Eller bruke felles hobbyrom, treningsrom, hybler, bibliotek og sykkelverksted.
Her skapes det gode naboskap. Ute mellom husene treffer man enkelt naboer og besøkende. Noen skal på konsert, noen skal smøre ski, og andre skal sitte på den lokale kafeen – Vervet Bakeri – med nybrygget kaffe.
Dine nye naboer blir kultur, havet, sentrum, langtgående historie og opplevelser.
Nå har den omfattende jobben med å fylle næringslokalene i bydelen startet. Hit skal originale aktører innenfor bakeri, mikrobryggeri, restauranter, kaféer og kultur.
I hjertet av den nye bydelen har man blant annet bevart og restaurarert det gamle og ærverdige Maskinverkstedet fra 1911, mens nærmeste nabo er den ikoniske middelalderfestningen Skansen.
Musikk gjennom gatene, avislesing på café, duften fra det lokale bakeriet og mageplask fra brygga i sola.
Nordbyen blir på nytt en levende bydel.
I Tromsø skapes en innovativ bydel hvor det skal lønne seg å dele – samtidig som det skåner miljøet og bygger sosiale relasjoner.
I nordenden av Tromsø sentrum reiser Vervet seg – en moderne bydel med 440 nye hjem og 22 400 m² spennende næringsareal. «En ny by i byen», ifølge arkitektene.
Du kan stikke tærne i vannet ved de gamle slippene, leke, se utover Tromsøysundet over en kopp kaffe eller ta plass i amfiet på torget. Få med deg en konsert i Maskinverksted, spise middag og rusle en tur langs bryggene ut til Nordsjeteen med Løkta. Alt i gangavstand fra egen bopel.
Det første byggetrinnet er i salg, og Vervet er på vei Fram og inn i fremtiden.
Velkommen hjem.
Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.