I snart 40 år har Marit Bockelie drømt om å få lage «Porten til Ishavet» på Vervet.
I snart 40 år har Marit Bockelie drømt om å få lage «Porten til Ishavet» på Vervet.
Ridder Marit Bockelie (88) er en folkekjær skikkelse i Tromsø som har preget byen med sin kunst gjennom et langt liv. I Tromsø har Bockelie blant annet lagd mosaikken på Gyldenborg, Torgsenteret og Kulturhuset. Men hun er likevel fast bestemt på at «Porten til Ishavet» ytterst på Vervet ikke blir hennes siste verk dersom det blir realisert.
– Nei, det blir garantert ikke mitt siste verk. Jeg trenger bare folk som ønsker mosaikk, og dersom jeg får flere oppdrag, skal jeg nok stille opp, slår ridderen fast.
Marit har drevet med billedkunst og musikk store deler av sitt voksne liv. Hun tok sin formelle utdanning i Italia, hvor hun også har bodd i en årrekke.
– I Venezia tok jeg to utdanninger samtidig, og det var harde bud. Jeg hadde fryktelig mye å gjøre den perioden, men det var gøy. Lærerne på musikkstudiet mente at jeg brukte altfor mye tid på mosaikken, mens de på mosaikkskolen naturlig nok tenkte det motsatte. Hva skulle man gjøre? Det siste året fikk jeg dessuten min eldste sønn, men jeg fullførte, sier Marit.
Tiden i Italia ga Marit mye, og har følgelig også gitt mye til Tromsø. Men nå skal også italienerne få litt tilbake.
– Det kommer to studenter fra Italia som skal gå i lære hos meg. Det er morsomt, fordi Italia er et tradisjonsrikt land når det kommer til mosaikk. Vi bestiller blant annet glasset fra Orsoni Venezia 1888, en berømt mosaikkfabrikk i Venezia. Det er også selveste Orsoni som tar imot når vi drar dit på befaring, forteller kunstneren.
– Hvor kommer ideen om «Porten til Ishavet» fra?
– Det har vært en drøm i over 40 år. Vi er jo porten til Ishavet – det sier seg selv. Alle forskere og de som skulle studere i Arktis kom til Tromsø for å tilegne seg kunnskap. Historisk sett har vi også ishavsfiskerne og pelsjegerne og de som dro på ishavsfangst og overvintret. Det var mye kunnskap i Arktis, og Tromsø var en av de viktigste havnene, sier hun.
Det er umulig å være uenig med resonnementet. «Porten til Ishavet» blir en seks meter høy buegang i mosaikk på promenaden foran Vervets neste byggetrinn, Maud. Der – sammen med mektige Tromsøbrua og Ishavskatedralen på den andre siden av Tromsøysundet – vil mosaikkporten pryde Nordbyen. Fortsatt mangler det litt finansiering, men byens kunstinteresserte krefter jobber på spreng for at det skal bli en realitet.
– Hva tenker du om plasseringen på Vervet?
– Vervet er et tradisjonsrikt område, og jeg var ofte her som ung dame. Hver gang vi skulle ut med båten, kom vi blant annet hit. I tillegg ble valsene mine laget i den gamle maskinhallen, det som i dag er blitt Maskinverkstedet. Det er veldig fint her, og på mange måter er det jo porten til ishavet, sier Bockelie.
– Hva er valsene?
– Valsene er tykke stålrør ikledd gummi. De bruker jeg blant annet til tresnittene vi har laget for å delfinansiere «porten». Jeg ruller dem med majestetisk kraft over papiret og treplatene, sier kunstneren engasjert.
LES MER: Her kan man følge prosessen til «Porten til Ishavet» på kunstverkets Facebook-side
Etter samtalene med den 88 år gamle damen ved bakeriet på Vervet, forstår man i økende grad hvem Marit er. Hun har bein i nesen og utstråler en selvtillit man får gjennom et rikt liv – hun er ei rockestjerne. Innsiden.no gleder seg til å følge Marit Bockelie og prosjektet «Porten til Ishavet» på Vervet, så vi hadde et naturlig spørsmål til henne avslutningsvis.
– Hva er det italienske uttrykket for «på gjensyn»?
– Arrivederci!
Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.